רקע
לרוב, כשמדברים על תזונה בריאה, ההקשר הוא בריאות הלב, לחץ דם, עיכול, ומשקל תקין. אך האמת היא שהגוף שלנו מורכב ממה שאנחנו מכניסים לגוף שלנו. וכל איבר יכול להיות מושפע מהתזונה אותה אנו צורכים. הן בצורה ישירה, והן בצורה עקיפה.
תזונה, דלקות, והקשר לבריאות הרגל
מחקר רפואי הכולל סקירת מחקרים רבים שפורסם ב British Journal of Nutrition (אוקטובר 2015), העלה כי לאוכל אותו אנו אוכלים ישנה השפעה רבה על מצבי דלקת בגוף. דלקת יכולה להיות אקוטית או כרונית, ומהווה בסיס למחלות כרוניות רבות כולל סרטן.
דלקת הינה אחד הגורמים השכיחים לכאבים בכף הרגל. בעיקר בכל הקשור לסוגים שונים של דלקות מפרקים. כגון גאוט (שגדון – gout), דלקת מפרקים שגרונית (rheumatoid arthritis), ודלקת מפרקים פסוריאטית (psoriatic arthritis).
בנוסף הדלקת יכולה לפגוע ברצועה העבה, שעוברת לאורך החלק התחתון של כף הרגל רצועת החיתולית הכפית(Plantar Fasciitis) ובכך לגרום למחלת החיתולית הכפית (plantar fasciitis) או בשמה הנפוץ יותר "דורבן".
ע"פ המחקרים ישנם מזונות רבים המעודדים דלקת. בראשם עומדים שומני טראנס, סוכר, קמח לבן, השומן הרווי בבשר אדום, ושומני אומגה 6 המצויים בשמנים צמחיים נפוצים רבים, כגון שמני תירס, סויה וחמניות.
התפתחות דלקת יכולה לקרות גם בעקבות אלרגיה למאכלים מסוימים כמו גלוטן ומוצרי חלב. מחקר מסוים הצביע על נסיגת כאבי דורבן (plantar fasciitis) לאחר הימנעות מאכילת גלוטן. [עם זאת, מן הראוי לציין שהמחקר לא הראה הסתברות של סיבה ותוצאה, וכן נערך על מטופלים בודדים].
אז מה כן כדאי לאכול?
- דגים שומניים העשירים באומגה 3 כגון דגי סלמון או תוספי שמן דגים
- ירקות ירוקים
- מזונות צמחיים טריים
- שמן זית
תזונה, אוסטאופרוזיס, והקשר לבריאות הרגל
אוסטאופרוזיס היא דלדול של העצם; העצם הופכת להיות פחות דחוסה ופחות צפופה, ולכן חשופה יותר לשברים. התהליך הזה קורה בעקבות בריחת סידן מהעצם.
המחלה מגבירה משמעותית את הסיכון לשברי עומס או דחיסה ברגל.
על מנת למנוע הידרדרות המחלה והפחתת הסיכונים יש לאכול מאכלים עתירי סידן וויטמין D.
מאכלים אלו כוללים:
- מוצרי חלב כגון חלב, גבינה ויוגורט
- ירקות ירוקים
- דגנים מלאים
- מיצי פירות טריים
- דגים שומניים כמו מקרל, סלמון וטונה
תזונה, מחלת עורקים היקפיים Peripheral artery disease PVD והקשר לבריאות הרגל
PVD– מחלת כלי דם היקפיים, חסימה חלקית או מלאה הנגרמת על ידי היצרות טרשתית בעורקים הגדולים והבינוניים ברגליים. מסווג ל 4 דרגות חומרה: היצרות ללא תסמינים. צליעה לסירוגין וכאבים החולפים במנוחה. כאבים עזים שאינם חולפים במנוחה. כאבים + נמק /כיב.
כיבים באצבעות הרגליים נגרמים בשל איסכמיה קשה וחוסר פרפוזיה (אספקת דם וחמצן), כאשר הנפגעים הראשונים הם כלי הדם הקטנים ביותר הנמצאים באצבעות, שמקבלות מעט מאוד דם, והאצבעות עוברות תהליך של נמק (ריקבון).
הכאבים האופיינים גוברים בהליכה ושוכחים במנוחה, מאחר ובהליכה הרגל זקוקה ליותר פרפוזיה. מאחר וישנה חסימה בעורק, נוצר כאב בגלל הפער הרב שבין הדרישה הרבה לחמצן, לאספקה המועטת בפועל.
ע"פ כתב העת למחלת עורקים היקפית Journal of Vascular Surgery התזונה המתאימה למניעת PVD היא:
- תזונה דלה בשומן רווי
- תזונה דלה בשומן טרנס
- תזונה דלת נתרן
- תזונה עשירה בפירות וירקות טריים
- תזונה עשירה באומגה 3
תזונה, סכרת, והקשר לבריאות הרגל
מחלת הסוכרת (בעיקר סוכרת סוג 2) עשויה לגרום לבעיות רבות בכף הרגל. ובגלל שמחלת הסכרת מערבת את כל הגוף ואינה ממוקדת רק במקום אחד, הבעיות כוללים תחומים רבים:
- נזק לעור. הנזק לעור נגרם בגלל חוסר זרימה טובה של דם וחמצן לעור. מאחר ותאי העור בכף הרגל עומדים בעומסים, הם משתחלפים בצורה מהירה יחסית, ולכן זקוקים לאספקה סדירה של דם ונוטריינטים.
- פצעים קשיי ריפוי, והזדהמות של פצעים. אצל אדם סכרתי הפצעים מתקשים להחלים. מערכת החיסון חלשה יותר, אין הגעה מספקת של תאים לבנים וחומרים של מערכת החיסון אל הפצע, ואין אספקת חמצן ומזון ליצירת תאים חדשים ובריאים.
- נזק עיצבי ונוירופתיה. על פי המכונים הלאומיים לבריאות לכ 70 אחוז מהאנשים עם סוכרת יש צורה כלשהי של נוירופתיה. התסמינים עשויים לכלול כאב שורף, עקצוץ או חולשה בכפות הרגליים.
- כמו כן על פי הערכות האגודה האמריקאית לסוכרת, אחד מכל שלושה אנשים עם סוכרת מעל גיל 50 סובל גם ממחלת עורקים היקפיים PVD.
- כתבתי על כך בהרחבה כאן: טיפול בכף רגל סוכרתית
אז איזו תזונה מומלצת?
- דלת סוכר
- פירות וירקות עשירים בסיבים
- חלבון רזה (ללא שומן או לפחות דל שומן. איכלו חלבונים רזים כדי לרזות! … למשל: מאכלי חלב וגבינה עד 5% שומן, ביצה, טונה במים, דג בלי עור ובלי שומן, עוף בלי עור).
- כמויות מתונות של דגנים מלאים
- כמויות מתונות של שומנים בריאים
תזונה, עודף משקל, והקשר לבריאות הרגל
בהתחשב שבכך שהרגליים נושאות את הגוף כולו, מובן בהחלט כי עודף משקל יכול לגרום לבעיות רבות בכף הרגל.
בעיות סיסטמיות התורמות בעקיפין להידרדרות בריאות הרגל, כגון; לחץ דם גבוה, התפתחות סוכרת, מחלות לב, כולסטרול גבוה, ועוד.
בעיות מקומיות כגון יבלות, עומס יתר, כאבי עצמות, שחיקת רצועות, אקזמה, הזעת יתר, קושי בהתניידות, התפתחות הליכה שאינה ישרה, ועוד.
ניהול משקל תקין מסייע לבריאות הגוף בכלל ועל הרגליים בפרט.