רקע
מדרסים נקשרים עם בעיות רבות בגוף האדם, ונושא המדרסים מקיף תחומים רבים באורתופדיה,
כירורגיה, שיקום לאחר פציעות, נכויות מולדות, עקמת, בניית עצמות, מבנה כף רגל, עיוותים או ליקויים בעמוד שדרה, בעיות בברכיים ועוד ועוד.
במאמר זה אנסה לעשות סדר בכל הקשור למדרסים, תחום שיש בו הרבה פייק ואמונות שגויות.
איזון ויציבות הגוף אלו שני מושגי המפתח של כף הרגל. יציבות פירושה היחס של מקטעי הגוף ביחס אחד לשני, וביחס לסביבה. איזון פירושו שמירה על שיווי המשקל במהלך פעולות מוטוריות ביחס לכוחות הפועלים על הגוף בו בעת. (כח הכבידה, כח המשיכה, תנופה, משקל ועוד).
תפקיד כף הרגל הוא חלוקת הלחץ ופיזורו באופן כזה המאפשר תמיכה בגוף, ספיגת זעזוע, והתאמה של מנח הרגל בצורה המאפשרת שמירה על תנוחת עמידה זקופה.
וכדי להבין איך כף הרגל עושה זאת, כדאי להכיר את המושג פּרוֹפּריוֹספציה.
פּרוֹפּריוֹספציה (מקורה מהמילה הלטינית proprius – שייך לי) היא תחושה עמוקה של הגוף, חישה עצמית של הגוף ביחס לאיברי גוף אחרים ולמרחב. דרכו הגוף מבין מבלי להביט, אם היד נמצאת מאחור או מקדימה, אם הגוף כפוף או ישר, אם הגוף נוטה קדימה או יציב וכדו'. וגם את המנח של הגוף ביחס לסביבה. למשל ההבנה איך לסדר את הגוף בזמן קפיצה מגובה, או בזמן תעלולים על רולר וכדו'.
Exteroceptors and proprioceptors (חיישנים / רצפטורים של פּרוֹפּריוֹספציה) בכפות הרגליים ממלאים תפקיד חשוב בשליטה על היציבה. מערכת העצבים המרכזית (CNS) משתמשת במסלולים עיצביים מוטוריים העולים מכף הרגל אל המח, המח מקבל מידע מכפות הרגליים ומהעיניים באמצעות החיישנים, מצליב ומנתח את המידע בחלקיקי שניה, ושולח "הוראות" חזרה אל כף הרגל כדי לשלוט במיקום הגוף ולתאם את היציבה ביחס לסביבה.
המטרה של מדרסי יציבה אורטופדיים היא לסייע בטיפול בבעיות יציבה, להקל על כאבים, לטפל בליקויים שונים של מערכת התנועה (רגליים, ברכיים, קרסוליים וכפות רגליים) לתמוך בגוף, לתקן עיוותים, ולשפר את תפקוד כף הרגל. אז איך מדרסים משפרים את היציבות שלנו? מדרסים מדמים רפלקסים של תיקון, משפיעים על הפרופריוספציה של השרירים בכפות הרגליים ומשנים את ההפעלה של הרצפטורים שמוסרים את המידע למח.
קיימים סוגי מדרסים רבים, בהתאם לבעיה אותה המדרס מנסה לפתור. מדרסים רוטטים, מדרסים בעלי מרקם, מדרסים בולמי זעזועים, מדרסים לריצה, מדרסים עם קוצים, מדרסים שטוחים עם קשיות Shore A שונה, מדרסים עם טריזים וחיישנים ומדרסים משפרי שיווי משקל. סוג המדרס נקבע למטופל בהתאמה אישית לאחר בדיקה פרטנית ובהתאם לצרכיו.
מדרסי יציבה מיוצרים בהתאמה אישית ומעוצבים תרמית בחומר אורטופדי, כגון Microfoam, גומי קשיח או קשיח למחצה בדרגות צפיפות שונות, Polypropylene, plastzot, evazote וכו' חשיבותם של מדרסים לשיפור איזון היציבה, הוכח במחקרים רבים, והוכיח את עצמו לאורך חצי יובל. ההשפעות הביו-מכאניות הפוטנציאליות של המדרסים הן במספר מישורים, הכוללים; בלימת זעזועים, פיזור לחצים, איזון, חיסכון באנרגיה.
בכל בעיה ובעיה, הפגיעה באה לידי ביטוי במישור אחר. ובהתאם לכך, גם למדרסים יהיה תפקיד בהתאם לאופי הפגיעה. במאמר זה אנסה לתת היבטים מקצועיים למספר פגיעות נפוצות הדורשות מדרסים.
כאבי גב תחתון- low back pain (LBP)
כאבי גב תחתון היא בעיה נפוצה מאוד וע"פ המחקרים, היא משפיעה על כ 80% מהמבוגרים בשלב כלשהו בחייהם. כאבי גב תחתון מהווים גורם מטריד ומגביל מאוד, עד כדי נכות של ממש, ואובדן כושר עבודה.
במקרים רבים כאבי גב תחתון נובעים מיציבה לא נכונה של הגוף, הטיה קדימה אפילו ברמה מיקרוסקופית, יכולה ליצור כיפוף מזערי של החוליות האחרונות, מה שגורם לכאב, ולצורך של הגוף להטות את הגב לאחור.
אם כן, במקרה של כאבי גב תחתון- low back pain (LBP); מדרסים עם הגבהה קלה בחלק הקדמי (הפלנטר) של הרגל יכולה להטות את הגוף לאחור ולהכניסו לאיזון.
במקרים אחרים חוסר האיזון קשור למבנה של קשת גבוהה, או לעיוות בכף הרגל. בבדיקה במעבדת הליכה ניתן לראות עיוותים אלו, וליצור את המדרס עם האיזון המתאים.
רגל שטוחה – Pes planus
רגל שטוחה הוא עיוות שכיח המאופיין בקריסת קשת אמצע כף הרגל במהלך הליכה. אמצע כף הרגל אחראי על בלימת זעזועים. ומסיבה זו אנשים עם כף רגל שטוחה חווים סיכון מוגבר לפציעות כגון Vulgus באגודל, דלקת גידים, דלקת כף הרגל, כאבי Metatarsal, כאבי ברכיים, כאבי גב תחתון, ועוד.
אצל אנשים עם כף רגל שטוחה, הפרונציה של כף הרגל חריגה או מוגזמת בזמן הליכה (פרונציה היא תנועת "הגלגול פנימה" של כף הרגל לאחר שזו באה במגע עם הקרקע. זאת תנועה חשובה במנגנון ספיגת הזעזועים [ראה תמונה]), מה שמוביל לעייפות מוגברת בגפיים התחתונות. כתוצאה מכך, לאנשים עם פלטפוס יש בדרך כלל קשיים בהליכה או ריצה ממושכת בגלל היעדר המבנה הנושא את העומס של קשת כף הרגל, פיזור זעזועים נכון ותמיכה יציבה של הגפה התחתונה. מסיבה זו, אנשים עם כף רגל שטוחה נמנעים מפעולות ספורט הכרוכות בהליכה, ונמנע מהם היתרונות הבריאותיים הגופניים והנפשיים של הליכה כפעילות גופנית.
השכיחות של של פלטפוס בעולם מוערך ב כ -16.2% בקרב גברים ו-11.7% בקרב נקבות. עם זאת, נקבות נוטות יותר לסבול מסיכונים לפציעות בגפיים התחתונות בריצה וחוסר תיאום של כף רגל / שוק בהשוואה לגברים. כ-1% מהאוכלוסייה סובלים מפלטפוס קשיח, כלומר גובה הקשת של כף הרגל אינו משתנה בין מצב נושא משקל ומצב שאינו נושא משקל.
אם כן, במקרה של רגל שטוחה – Pes planus; מדרסים תפקידם לתמוך בקשת כף הרגל, ולמנוע את קריסתו תוך כדי הליכה. באמצעות המדרס, אזורי הלחצים המופעלים על הרגל מפוזרים באופן שווה יותר על פני כף הרגל, ומסייעים בבלימת זעזועים במהלך עלייה, ירידה, והליכה במישור. ובכך להפחית משמעותית את הכאב בגפיים, להקל על הסימפטומים של כאבי גב תחתון, ולמנוע פציעות ודלקות.
ע"פ המחקרים מדרסים אורתופדיים הראו שיפור של 75.5% בתסמינים של סיבוב מוגזם פנימי של הרגל (Excessive pronation), אי התאמה באורך הרגליים, תסמונת כאב פטלופמורלית (Patellofemoral) ותסמיני Plantar fasciitis. מובילים לשליטה טובה יותר של מרכז הגוף (GRF), מספקים יציבות במהלך ההליכה, מאפשרים זמן עלייה מהיר יותר במדרגות, ומשפרים את הניידות הבסיסית, הבריאות הפיזית והנוחות.
ליקויים בהליכה- Impaired walking
הליכה היא משימה בסיסית החיונית לחיים בריאים ופעילים ולניידות. לרובינו, המשימה נראית פשוטה ומובנת מאליה, אך לרבים החיים בתוכינו, ובמיוחד קשישים, פעולה זו קשה ומורכבת, ומלווה בסיכון לפציעה.
הליכה בצורה לא נכונה, או תכונות לא אופטימליות של מחזור ההליכה יכולות להגביר את ההסתברות לפציעה. מבוגרים (ובמיוחד נשים), נוטים לפציעות חריפות הקשורות לנפילות, עקב ליקויים בהליכה.
פגיעה בשליטה בלחץ המופעל על הרגל במהלך תגובת ההעמסה עלולה גם היא לגרום לבעיות בכף הרגל. כמו כן מפרק הברך יכול להיות מושפע לאורך זמן עקב נשיאת משקל לא רצויה ברמה התפקודית, שבתורה עלולה לגרום לאוסטאוארתריטיס (Osteoarthritis).
בעוד שההליכה עצמה חשובה מאוד הן מנקודת מבט תפקודית והן כדי להבטיח פעילות גופנית נאותה, יש למזער את סיכוני הפציעה על ידי אופטימיזציה של התנועות המכניות של דפוס ההליכה.
במקרה של ליקויים בהליכה- Impaired walking; חשוב מאוד לייצר את המדרסים במעבדה המתמחה באבחון והדמיית כף הרגל גם בעמידה וגם בהליכה. ניטור לחץ, חיישני חום, וחיישני אינרציה, מאפשרים למפות בצורה מושלמת, את כף הרגל בעת ההליכה.
מדרסים יכולים לשנות לאורך זמן את דפוסי ההליכה באמצעות בלימת זעזועים על ידי שימוש בחומרים בעלי גמישות נמוכה יותר בעקב, תמיכה במפרק הקרסול למניעת נפילות, ושימור איזון דינמי של בקרת הלחץ במרכז כף הרגל.
יבלות- Warts
על יבלות כתבתי מאמר ארוך בנפרד. ראו כאן
אך אכתוב כאן מעט על יבלות לחץ בהקשר של מדרסים.
יבלות הן נגעים שפירים נפוצים, המופיעים ברירית ובעור. לרוב נגרמים על ידי וירוס הפפילומה האנושי (HPV). הוירוס הזה קיים אצל רוב מוחלט מהאנושות, אך פוגע רק בחלק קטן מהנדבקים. אין מידע מדויק מדוע, איך, ומי נפגע, אך מה שבטוח הוא, שלחץ נקודתי על אזור מסוים ברגל גורם לפגיעה בשלמות העור, לשם הוירוס מצליח לחדור, וכתוצאה מכך התפתחות יבלת.
בחלק מהמקרים שורשי היבלת חודרים פנימה, ומתחילים ליצור לעצמם אספקת דם ונוטריינטים המזינים אותה ומאפשרים לה לשגשג ולגדול. במקרה כזה, היבלת נקראת "יבלת חודרנית".
הטיפול במקרה כזה מורכב מטיפול ביבלת עצמה ע"י פדיקור רפואי או פודיאטור מוסמך. ועל ידי מדרסים המונעים לחץ על האיזור ומאפשרים למקום להחלים, וכן מונעים את שובה של היבלת.
כאבי ברכיים ודלקת מפרקים ניוונית בברך- Osteoarthritis of the knee
כאבי ברכיים נובעות הרבה פעמים מעומס על מפרק הברך הפנימי, שבו מתחילה לעתים קרובות דלקת מפרקים.
במקרה של כאבי ברכיים המדרסים נועדו להפחית את העומס על מפרק הברך הפנימי באמצעות מדרסי טריז לרוחב, הממוקמים בנעל בצורה שמטה את החלק החיצוני של כף הרגל.
במחקרים רבים שבדקו את הנושא לא מצאו שום שיפור בכאב. ממצא זה מגיע לאחר הצהרה שפרסמה לאחרונה האקדמיה האמריקאית לכירורגים אורטופדיים, שאמרה כי היא לא יכולה להמליץ על מדרסי טריז לרוחב לאנשים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך, בהתבסס על מחקרים עדכניים.
במחקר אחר ראיתי שהשפעת הטיפול במדרסים הייתה קטנה וסביר להניח שהיא בעלת משמעות קלינית רק במיעוט מהחולים.
למסקנה: מדרסי טריז לרוחב, לפחות בשימוש קונבנציונלי, אינם מייצרים שיפור חשוב בכאב ברוב האנשים, גם לא מדרסים בהתאמה אישית.
מדרסי ספורט
מדרסים לספורטאים נועדו לכמה מטרות: פיזור הלחץ בצורה שווה. בלימת זעזועים בריצה. הפחתה או מניעת פציעות הקשורות לתנועה. לייצר "התאמות" בתגובת השרירים של מערכת התנועה. השגת נוחות מירבית. מזעור עבודת השרירים. שיכוך תנודות של רקמות רכות. והגברת הביצועים.
במדרסים לספורטאים עיקר התמיכה תהיה בעקב ובחלק הקדמי "צלחת הכף". התמיכה בחלק האחורי נועדה לתמוך בברכיים, והתמיכה מקדימה נועדה לשכך את הזעזוע, ולהוות מנוף קפיצה לצעד הבא.
ישנם עוד מקרים בהם מדרסים יכולים להיות לעזר, כגון;
- לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך
- פריצת דיסק
- בצקות ברגליים
- עודף משקל חריג
- דיאטה חריפה / ניתוח לקיצור קיבה (שינוי מהיר ביציבה של הגוף וחלוקת המשקל)
- רגליים הפונות פנימה. "רגלי בננה" – Metatarsus adductus
לא מצאתי מספיק מחקרים מבוססים על נושאים אלו בהקשר של מדרסים, אולי בהמשך, לכשירווח הזמן והמקום.
מקורות:
המחקרים עליהם התבססתי בכתיבת מאמר זה:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5982664/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7446821/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34864487/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820199/
- https://www.health.harvard.edu/pain/dont-look-to-insoles-to-solve-your-knee-pain
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30615299/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6536343/