שלבי טיפול ביבלת שורש

כתבתי מאמרים רבים בנושאי יבלות לסוגיהם- ומכיוון שיבלות הן נפוצות מאוד ויש בהן סוגים רבים ואספקטים שונים, בחרתי לכתוב הפעם על שלבים בטיפול ביבלת שורש. לפני שאפתח במאמר אניח כאן לינקים למאמרים השונים בנושא:

מאמר ארוך ומפורט הנותן סקירה כללית על נושא היבלות וסוגי טיפולים שונים

כאן על "איך להיפטר מיבלת “מסמר”?

וכאן על "טיפול במדבקות / פלסטרים נגד יבלות ויראליות" 

נושא המאמר כעת הוא יבלת שורש. מהו בכלל יבלת שורש? ההגדרה של יבלת שורש היא כל יבלת מכל סוג שהוא שהיא אינה שטחית או חיצונית בלבד אלא הצמיחה שורש לתוך הבשר או כלי הדם. השורש הזה מזין את היבלת ונותן לה את החיות כדי להמשיך לגדול ולהעמיק עוד ועוד.

בתמונות ניתן לראות את ההבדל בין יבלת שטחית ליבלת שורש.

יש יבלות שורש שצומחות מהצד החיצוני פנימה, כלומר בתחילה היבלת היא חיצונית ונראית סתם כמו עור קשה, ואז לאט לאט היבלת השטחית מצמיחה שורשים לכיוון פנימה והיבלת הופכת לשורשית וכואבת. ויש כאלו שמתנהגות בדיוק הפוך, צומחות מהשורש כלפי מעלה. כלומר, בתחילה לא רואים כלום כלפי חוץ רק חשים כמו דקירה בזמן ההליכה, ועם הזמן היבלת צומחת ובוקעת מעל פני העור כמו שיח שגדל בתוך האדמה עד שהוא פורץ את דרכו מעל פני האדמה.

לאחר ההבחנה והאבחנה בין יבלת שטחית ליבלת שורש- חשוב להבין את ההבדל בצורת הטיפול בין שתי סוגי היבלות הללו.

ביבלת שטחית לרוב נסתפק בהסרת היבלת באמצעי כירורגי, לייזר, או צריבה. לעומת זאת ביבלת שורש טיפולים אלו לרוב לא יספיקו, ובטווח הארוך היבלת תחזור שוב ושוב.

לכן ביבלת שורש הטיפול משולב מהסרת היבלת עד השורש + טיפול באמצעים תרופתיים כדי להמס את השורש.

כמו כן חשוב להדגיש כי ישנן יבלות עקשניות מאוד (תלוי מאוד בגורם שהוביל להיווצרות היבלת, וכן קשור לכמות המשקל והלחץ המופעלים על האיזור) ולכן אחרי ההסרה הראשונית שהיא הסרה עמוקה, נדרש הסרה שטחית מתמדת באמצעות משייף ידני או חשמלי. אבל בל נקדים את המאוחר.

בתמונות שלפניכם ניתן לראות את השלבים בטיפול להסרת היבלת, שכאמור, מהווה את הטיפול הראשוני וההכרחי להפטר מהיבלת לצמיתות.

בתמונה זו ניתן לראות את היבלת כפי שהיא, אחרי הסרה ראשונית של החלק הקשה מהיבלת.

כך זה נראה לאחר הסרת החלק החיצוני של היבלת וגם כל האיזור הקשה מסביבו

חשוב להבהיר שאצל חולי סוכרת או חולים הנוטלים תרופות מדללי דם (אנטי אגרגנטים ואנטי קואגולנטים) יש להפסיק בשלב הזה, ואין "לחפור" יותר עמוק מזה. 

כך הרגל נראית בסוף הטיפול. הוצאת כל היבלת עם החלק העליון של השורש.

חשוב להבהיר: בניגוד להבטחות שווא של "מומחים" מטעם עצמם- אין שום אפשרות טכנית להוציא את כל השורש ע"י חיתוך או חפירה. השורש בדרך כלל נטוע עמוק בתוך כלי דם קטנים, והדרך היחידה היא להמית או להמיס אותו.  

ימים ראשונים לאחר הטיפול, ולאחר שהפצע נסגר חייבים להתחיל טיפול ע"י משחה. המשחה לרוב מכילה חומצה סליציאלית. אני אישית ממליץ לרוב על סאלאטק ג'ל למשך חודש. רצוי להתייעץ עם רופא על כך, במידה ואתם נוטלים תרופות קבועות או סובלים ממחלות רקע.

כפי שכבר ציינתי למעלה- לא תמיד זה מספיק, ובפרט לא כאשר מדובר ביבלות שנמצאות כבר שנים. לפעמים צריך שיוף מתמיד על בסיס שבועי למשך כחצי שנה עד לחיסול סופי של היבלת. אני ממליץ על מכונה זו, או משהו דומה לזה. מניסיון אישי זו מכונה נהדרת:

מאמין שניתן למצוא אותה בחנויות ביוטי למיניהן או בסופר פארם. אני אישית רכשתי באמזון.

לקראת סיום חשוב להדגיש: שמירה על שלמות העור והגיינה. רוב רובן של היבלות נגרמות מוירוס הפפילומה שחודר דרך עור סדוק. שמירה על שלמות העור והגיינה נאותה הן הדרכים הטובות ביותר להימנע ולהירפא מיבלות.

 

שלום, אני לוי, אח רפואי מוסמך ומומחה בפדיקור רפואי.
מומחה לפדיקור רפואי

בוגר תואר ראשון באחיוּת (B.N.S) מהמכללה האקדמית תל אביב-יפו ובעל תעודת הסמכה ממשרד הבריאות. בעל מומחיות בפדיקור רפואי, עם דגש מיוחד על טיפול במטופלים סוכרתיים, עם ניסיון של כ-4 שנים בתחום.

הטיפולים שלנו
בלייכטר מדיקל