רקע
במאמר הזה שכתבתי בעבר, עשיתי סדר בכל הקשור למדרסים, מי זקוק להם, מתי, אלו סוגי פציעות מתקשרות למדרסים, ועוד. במאמר שלפניכם, אכתוב על איך וכיצד לבחור את המדרס הנכון?
מדרסים נקשרים עם בעיות רבות בגוף האדם, ונושא המדרסים מקיף תחומים רבים באורתופדיה, כירורגיה, שיקום לאחר פציעות, נכויות מולדות, עקמת, בניית עצמות, מבנה כף רגל, עיוותים או ליקויים בעמוד שדרה, בעיות בברכיים ועוד ועוד.
איזון ויציבות הגוף אלו שני מושגי המפתח של כף הרגל. יציבות פירושה היחס של מקטעי הגוף ביחס אחד לשני, וביחס לסביבה. איזון פירושו שמירה על שיווי המשקל במהלך פעולות מוטוריות ביחס לכוחות הפועלים על הגוף בו בעת. (כח הכבידה, כח המשיכה, תנופה, משקל ועוד).
תפקיד כף הרגל הוא חלוקת הלחץ ופיזורו באופן כזה המאפשר תמיכה בגוף, ספיגת זעזוע, והתאמה של מנח הרגל בצורה המאפשרת שמירה על תנוחת עמידה זקופה.
המטרה של מדרסי יציבה אורטופדיים היא לסייע בטיפול בבעיות יציבה, להקל על כאבים, לטפל בליקויים שונים של מערכת התנועה (רגליים, ברכיים, קרסוליים וכפות רגליים) לתמוך בגוף, לתקן עיוותים, ולשפר את תפקוד כף הרגל. אז איך מדרסים משפרים את היציבות שלנו? מדרסים מדמים רפלקסים של תיקון, משפיעים על הפרופריוספציה של השרירים בכפות הרגליים ומשנים את ההפעלה של הרצפטורים שמוסרים את המידע למח.
סיבות רבות ומגוונות למדרסים
ישנן סיבות רבות ושונות לרכוש מדרסים לנעליים.
- הקלת כאבים ברגליים בעת הליכה
- מדרסים לפעילויות ספורט, כגון ריצה, טניס או כדורסל
- מדרסים לאחר פציעה
- מדרסים להקלת כאבים של יבלת
- פלטפוס
- רגל קצרה
- עצם בוהן בולטת
- ועוד ועוד
מכיוון שקיימים כל כך הרבה מוצרים שונים וכל כך הרבה סיבות לעשות מדרסים, בחירת המדרסים המתאימים לצרכים המדויקים של כל מטופל, יכולה להיות משימה לא פשוטה, במיוחד עבור אלו שמתנסים במדרסים לראשונה. מדריך זה נותן קווים כלליים כדי לעזור ולכוון אל המוצרים הנכונים על פי הצרכים השונים.
שימו לב שהמדריך אינו מהווה תחליף ליעוץ מקצועי אצל אורתוטיסט מומחה. מאחר והשוק רווי בשרלטנים, אני מאוד ממליץ על מומחה שאני מכיר אישית- אורון מדרסים שמעבר להיותו מומחה בתחומו, הינו אדם ישר ושירותי מהמעלה הראשונה.
פרמטרים שיש לבדוק בעת רכישת מדרסים חדשים
גודל המדרסים- המדרס מיוצר לשימוש במגוון מידות נעליים בטווח מסוים. על המומחה להוריד ולשייף את כל השאריות המיותרות מקצה המדרס בעת הנחת המדרס להנעלה.
עבור מדרסים באורך 3/4 או מדרסים “חלקיים” (כגון כריות כדור רגל או רפידות עקב), טווח המידות במוצר מציין את מידות ההנעלה בהן ניתן להשתמש בנוחות במדרסים/תוספות; מדרסים ותוספות באורך 3/4 בדרך כלל אינם מיועדים לקיצוץ או לשינוי בשום צורה.
סוג קשת כף הרגל – הקשת של כף הרגל מתאימה בדרך כלל לאחד משלושה סוגי קשתות שונים: 1) קשתות ניטרליות או בינוניות, 2) קשתות נמוכות, רגליים שטוחות או קשתות נפולות 3) קשתות גבוהות. באופן דומה, כל מדרס מיועד לעבוד עם אחד או יותר מסוגי קשת כף הרגל הללו. קודם רכישת מדרסים, יש לזהות תחילה מהו סוג קשת כף הרגל שלך, ולמדוד רק מדרסים המיועדים לעבודה עם אותו סוג קשת כף רגל. נעילת מדרסים שלא מיועדים לסוג הקשת, גורמת לכאבים עזים ולפעמים לנזק של ממש.
בסרטון כאן (באנגלית) תוכלו לראות איזה סוג קשת כף רגל יש לכם.
סוג מדרסים- באופן כללי, ישנם ארבעה קונסטרוקציות שונות של מדרסים ותומכי קשת אורתוטיים: 1) תומך קשת אורתוטי קשיח – מוצק במיוחד ואינו מתכופף. 2) תמיכת קשת אורתוטית קשיחה למחצה – מוצקה ברמה בינונית ומאפשרת מעט גמישות, אבל לא הרבה. 3) קשת מרופדת – תמיכת קשת שכולה ריפוד ללא לוחית תמיכה קשיחה. 4) מדרס כרית שטוחה – כרית שטוחה ללא תמיכה כלשהי.
סוג התמיכה שמהטופל זקוק לו, יהיה תלוי מאוד בסיבה שבעטיה הוא מחפש מדרסים. במאמר כאן תחת הכותרת “An Overview of the Different Insole Footbed Types” תוכלו לקרוא בהרחבה על סוגי הקונסטרוקציות והתמיכות השונות.
החומר ממנו עשוי המדרס- ארבעת החומרים הנפוצים ביותר מהם עשויים מדרסים הם: קצף, ג’ל, שעם, ועור. לכל אחד יש את היתרונות שלו, כמו גם החסרונות שלו. החומר שיבחר מבוסס במידה רבה על העדפה.
באופן כללי, קצף עובד בצורה הטובה ביותר כאשר נדרש ריפוד, תמיכה, והורדת לחץ. ג’ל עובד בצורה הטובה ביותר כאשר נדרשת בלימת זעזועים. שעם עובד בצורה הטובה ביותר כאשר נדרשת תמיכה קלה. ועור עובד בצורה הטובה ביותר כאשר נדרשת כרית ו”תחושה” (במיוחד כאשר הוא נלבש עם גרביים דקות).
במאמר הבא אכתוב על “סיבות נפוצות לקניית מדרסים ומוצרים מומלצים”.